Kulturastolovania.sk

Hľadáme relevantné výsledky.

  • Žiadny výsledok nezodpovedá Vami napísanému výrazu.

  • Úvod
  • Blog
  • História strieborných príborov Berndorf
Strieborne pribory Berndorf Sandrik

História strieborných príborov Berndorf

Je to tak. Strieborný príbor Premiere od Berndorf Sandrik oslavuje nádherných 180 rokov. Prežil vznik Československa, Prvú aj druhú svetovú vojnu, vpád vojsk piatich socialistických krajín Varšavskej zmluvy, Nežnú revolúciu, vznik samostatnej demokratickej Slovenskej republiky a vyrába sa dodnes. Strieborné príbory Berndorf Sandrik sú vyrábané zo striebra rýdzosti 925/1000. Príbory sú puncované Puncovým úradom SR v zmysle platného zákona o puncovníctve a skúšaní drahých kovov 94/2013 Z.z. a príslušnej vyhlášky 119/2013 Z.z. 

Strieborným príborom venujeme špeciálnu pozornosť. Rovnako ako zákazníkom, ktorí do strieborných príborov investujú. Vedeli ste, že strieborné príbory doručujeme výlučne my z Berndorf Sandrik priamo k zákazníkom? Je to naše potešenie a osobná zodpovednosť. 

Ako to však celé vzniklo a prečo sa výroba strieborných príborov usídlila práve v tomto okrese?

Štiavnické vrchy boli bohaté na zlatonosné a striebronosné žily. Strediskom baníctva bola Banská Štiavnica. Postupne sa ťažba presúvala úzkou dolinou, potoka Hodrušianka smerom na Dolné Hámre. Majiteľom týchto baní bola Gerambovská banská únia. Tá patrila v 2. polovici 19. storočia medzi najmocnejšie a technicky najpokrokovejšie ťažiarske spoločnosti. Pokles ceny striebra na svetových trhoch, prinútil zástupcov únie, aby sa nezaoberali len ťažbou rudy, ale začali získaný kov spracovávať na finálne výrobky.

Po založení továrne sa dochoval nápis v pamätnej knihe. Píše sa tu, že Banská spoločnosť Ján a Jozef Geram rozhodla, že v Dolných Hámroch na tzv. Sandrik pozemku postaví veľkolepú továreň na strieborné výrobky, v ktorej bude spracúvať striebro vlastnej výroby ako aj striebro maďarské a zahraničné. V tejto továrni sa plánuje umelecká výroba v duchu maďarskej renesancie a výroba obchodného tovaru. 

S výstavbou továrne začali 22.4.1895 a už v novembri toho istého roku sa tu rozbehla výroba. Riaditeľom sa stal rytier Róbert von Berks, ktorý sa priženil do rodiny Gerambovcov. Závod zamestnával 190 ľudí, väčšinou cudzincov. Nová výroba sa začala rozvíjať veľmi sľubne a v prvých dvoch rokoch spracovali vyše 400kg striebra, väčšinou na umelecké výrobky. Už v prvom roku sa tunajší strieborníci predstavili s kolekciou svojich výrobkov aj na miléniovej výstave v Budapešti, ktorá sa konala pri príležitosti tisícročnej existencie Uhorska. na tejto výstave získali aj prvé ocenenie, ktoré bolo povzbudením do ďalších rokov. 

Prvá kríza sandrickej továrne a nutnosť pôžičky od uhorskej vlády

Spotrebiteľský trh, v tom čase pozostávajúci len z aristokracie a z veľkostatkárov, sa rýchlo zaplnil. Predpoklad riaditeľa Róberta von Berksa, že ročne spracujú 10 000 kg striebra sa ukázal chybný. Vtedy bol Berks donútený obrátiť sa so žiadosťou o pôžičku na uhorskú vládu. Tá jeho žiadosti vyhovela, ale svoju láskavosť podmienila dvoma podmienkami. Po prvé, že sandrická továreň bude so svojimi výrobkami reprezentovať Uhorsko na svetovej výstave v Paríži, v roku 1900. Po druhé, že vystavené výrobky navrhnú a vyrobia odborníci zo Sandriku. Vtedy nastúpil do závodu výtvarník Ján Peterka a spomínané úlohy, boli pre neho prvou zaťažkávacou skúškou. Jeho návrhy však priniesli Sandriku úspech v podobe zlatej medaily. To rozhodlo, že Ján Peterka bol vymenovaný za riaditeľa Sandriku a túto funkciu zastával plných 28 rokov. 

Úspechy Sandriku pod vedením Jána Peterku

Riaditeľ Ján Peterka si do svojho denníku zapísal: "Keď som v roku 1900 prevzal vedenie Sandriku, ktorý sa nachádzal v hlbokom úpadku, prvé čo som urobil bolo, prepustil som všetky cudzie neplodné sily, z veľkej časti dobrodruhov, medzi ktorými boli aj profesionálni zlodeji." Z iných zápisov sa dozvedáme, že vsadil na výchovu vlastných pracovných síl. Začal s obecnou školou. Snažil sa, aby bolo dobre postarané o deti špičkových odborníkov. Vybudoval učňovskú školu, v ktorej striebornícky dorast, získal potrebné odborné vzdelanie, aby bol pripravený vyrábať výrobky na svetovej úrovni. Dbal aj o to, aby popri zručných remeselníkoch pracovali aj umeleckí odborníci, ktorí pomáhali udržiavať sandrické výrobky na vysokej umeleckej úrovni. 

Okrem príborov tu robili aj tzv. duté výrobky z postriebrenej alpaky. Stolové náčinie, zariadenie pre hotely, kaviarne, reštaurácie, malé a veľké kuchyne. Mnohé z týchto výrobkov zdobili gravírovaním podľa vopred pripravených nákresov, ale taktiež na prianie zákazníkov.

Personalizácia výrobkov prenesená z histórie pretrváva dodnes

O ručne zdobené výrobky bol medzi odberateľmi veľký záujem. Niektorí si nechali objednaný tovar vyzdobiť iniciálkami svojich mien. Aj v súčasnosti Berndorf Sandrik personalizuje produkty podľa želaní zákazníka. Dodávateľov na personalizáciu si vyberá veľmi dôkladne, aby nedošlo k poškodeniu výrobkov a práca bola vyhotovená precízne. 

Dôraz na kvalitu a prevedenie výrobkov

Riaditeľ Ján Peterka často robil okružné jazdy, aby sa sám presvedčil o aké výrobky majú zákazníci záujem. Pri jednej z návštev Viedne si prezrel niekoľko reštaurácií a kaviarní, aby spoznal stav ich zariadení. Bol však veľmi sklamaní, keď zistil, že v popredných podnikoch používali sčernalé alumíniové náčinie. Poznatky z okružných ciest ho priviedli k nápadom, ako ďalej rozširovať sortiment výrobkov. Bol presvedčený, že len solídnosť kovu a snaha po vkusnej a svedomitej výrobe, môžu zabezpečiť aj tak malému a neznámemu podniku záujem odberateľov.

Aj v súčasnosti v Bernorf Sandrik pokračujeme v poslaní Jána Peterku a staráme sa o to, aby produkty Berndorf Sandrik dobre reprezentovali značku v prevádzkach a v domácnostiach. Príďte sa sami presvedčiť do našich predajní v Trnave či v Žarnovici. 

Strieborný príbor v domácnosti je investíciou

Vlastníctvo strieborného príboru v domácnosti už dávno nie je len pre aristokratov. Je to dlhodobá investícia, ktorá viaže na seba emócie a stáva sa rodinným, niekoľkogeneračným dedičstvom. Nie len o tom, prečo je investícia do striebra aj investíciou do zdravia sa dozviete v blogu Vedeli ste, že jesť so striebrom je zdravé? Ak by ste mali akékoľvek otázky neváhajte sa na nás obrátiť.

___

Celý film o Strieborníkoch z Hodruše môžete nájsť v archívoch Slovenskej televízie. Je však aj zverejnený na Youtube, takže si ho môžete pozrieť tu.

História strieborných príborov Berndorf
Nadčasová elegancia a všestranné využitie: Panvice Berndorf

8. 4. 2024 Nadčasová elegancia a všestranné využitie: Panvice Berndorf

Kvalitný kuchynský riad vytvára dobrý predpoklad na príjemné a úspešné varenie v domácej aj profesionálnej kuchyni. Panvice Berndorf uspokoja aj kuchárov s vysokými nárokmi na kvalitu.
Zistiť viac
Platobné metódy
ARSY line - tvorba webových stránok a eshopov