Kulturastolovania.sk

Hľadáme relevantné výsledky.

  • Žiadny výsledok nezodpovedá Vami napísanému výrazu.

  • Úvod
  • Blog
  • Kvalitný nôž - predĺžená ruka kuchára

Kvalitný nôž - predĺžená ruka kuchára

Nôž je kľúčový nástroj kuchyne. Predĺžená ruka kuchára. Kúpa kvalitného noža je investícia. Investícia do seba – do svojho času a do vlastnej bezpečnosti. Dobrý nôž v kuchyni premení varenie na pôžitok a radosť z prípravy jedál.

Ako pri každej investícií, kúpou sa všetko len začína. Aj kvalitný nôž si vyžaduje starostlivosť a správne zaobchádzanie. Predĺžite si tak radosť a spokojnosť s výrobkom.

Zopár jednoduchých tipov na správnu starostlivosť o kuchynské nože sme stručne zhrnuli v tomto blogu.

Brúsiť, brúsiť a brúsiť

Udržiavajte nôž vždy pripravený na použitie s ostrou čepeľou. V ideálnom prípade brúste nôž pred a po každom použití. Nože si môžete brúsiť v domácnosti pomocou ocieľky, brúsky na nože alebo brúsneho kameňa.

S ocieľkou sa pracuje v celku jednoducho. Nôž treba brúsiť pod uhlom 20° k ploche ocieľky. Brúsny kameň má každú stranu s inou zrnitosťou. Hrubá na predbrus a jemná na hladké dokončenie. Brúsky na nožekeramické brúsky sú určené na brúsenie oceľových nožov. Naostria rovné, vlnkovité ostrie i jemné ozubenie.

Používajte dosky na krájanie

Kuchynská linka, porcelánový tanier, plech na pečenie, pôvodný obal výrobku a tak ďalej, to sú všetko nepriatelia pre čepeľ nožov. Čepeľ výrazne otupujú. Navyše si poškodzujete povrch kuchynskej linky, ktorá sa nevymieňa jednoducho. Zárezy od noža na povrchoch kuchynskej linky, či iného kuchynského riadu sú ideálnym miestom pre množenie baktérií.

Vždy používajte dosky na krájanie. Uprednostňujte drevené dosky na krájanie. Drevo ako prírodný materiál je milostivejší k čepeli.

Každý nôž má iný účel

Každý nôž má v kuchyni svoje nezastupiteľné miesto. Používanie správneho noža na správny účel zjednodušuje krájanie. Je to však aj otázka bezpečnosti. Pokiaľ používate nože správne, môžete zamedziť zraneniam a čas v kuchyni si užiť oveľa kvalitnejšie.

Jednoduchý prehľad kuchynských nožov:

Nie, nože naozaj nepatria do umývačky riadu

Ručné umývanie nožov je najlepšie. Teplo, vlhkosť a sušiaci cyklus umývačky znehodnocujú rukoväť. Pohyby a vibrácie môžu čepeľ nasmerovať do iných predmetov, a spôsobiť jej otupenie. Po umytí nôž osušte a uložte na správne miesto.

Aj správne skladovanie ovplyvňuje životnosť noža

Ak uschovávate nože v šuflíku, uložte ich čepeľou nahor.

Pokiaľ máte radšej stojany, zvoľte drevenýstojan. Prírodné materiály sú šetrnejšie k čepeli. Uistite sa, že nože sú dôkladne vysušené pred vložením do stojana. Stojan nenechávajte blízko umývadla. Prípadné vlhké prostredie v stojane je živnou pôdou pre vznik baktérií.

Veľkej obľube sa v posledných rokoch teší magnetická lišta. Je preferovanou voľbou aj šéfkuchárov. Dbajte však na to, aby sa na nej nože neprekrižovali.

Kvalitný nôž si neničte na mrazených potravinách

Mrazené potraviny otupujú čepeľ najrýchlejšie. Ak už musíte krájať mrazené potraviny, zvoľte lacnejší nôž.

Slovo na záver

Správny výber a správna starostlivosť vedie k predĺženiu životnosti a k spokojnosti s kuchynským nožom – vašou predĺženou rukou v kuchyni. V ponuke Berndorf nájdete kvalitné kuchynské nože, s ktorými pripravujú jedlá aj špičkoví šéfkuchári v gastro prevádzkach. Prezrite si našu ponuku kuchynských nožov tu.

Svadobná etiketa v skratke
Svadobná etiketa v skratke

17. 6. 2022 Svadobná etiketa v skratke

Zistiť viac
grilovacka

20. 5. 2022 Čo potrebujete na úspešnú grilovačku - zoznam na stiahnutie Sekcia: Inšpirácie

Kvalitný nôž - predĺžená ruka kuchára

8. 4. 2022 Kvalitný nôž - predĺžená ruka kuchára Sekcia: Inšpirácie

Veľký blog k Veľkej noci

8. 4. 2022 Veľký blog k Veľkej noci Sekcia: Inšpirácie

Svetielko nádeje - veľká pomoc malým hrdinom

8. 2. 2022 Svetielko nádeje - veľká pomoc malým hrdinom Sekcia: Inšpirácie

Pravidlá predaja od 22.11.2021

19. 11. 2021 Pravidlá predaja od 22.11.2021 Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Eko certifikát 2020

21. 10. 2021 Eko certifikát 2020 Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Predajné dni 2021 budú Online

31. 8. 2021 Predajné dni 2021 budú Online Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Moderné a nové GASTRO v ťažkej dobe Covidu

26. 4. 2021 Moderné a nové GASTRO v ťažkej dobe Covidu Sekcia: Inšpirácie

Ponuka pre školské jedálne

1. 12. 2020 Ponuka pre školské jedálne Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Ponuka pre školské jedálne
Pečené bravčové hrubé rebro

26. 8. 2020 Pečené bravčové hrubé rebro Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Pečené bravčové hrubé rebro
Bravčová panenka sous vide na zelerovom pyré

24. 8. 2020 Bravčová panenka sous vide na zelerovom pyré Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Bravčová panenka sous vide na zelerovom pyré
Jánošíkove dukáty

20. 8. 2020 Jánošíkove dukáty Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Jánošíkove dukáty
Mladý srnček s lesným ovocím

19. 8. 2020 Mladý srnček s lesným ovocím Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Mladý srnček s lesným ovocím
Jahňacia roláda so špenátom

17. 8. 2020 Jahňacia roláda so špenátom Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Jahňacia roláda so špenátom
Chrumkavý kapor so špargľou a so špargľovým šalátom

13. 8. 2020 Chrumkavý kapor so špargľou a so špargľovým šalátom Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Chrumkavý kapor so špargľou a so špargľovým šalátom
Paprikáš zo sumca

12. 8. 2020 Paprikáš zo sumca Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Paprikáš zo sumca
Teľací chrbát Sous Vide s tymianom

10. 8. 2020 Teľací chrbát Sous Vide s tymianom Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Teľací chrbát Sous Vide s tymianom
Chrbátik z mladého králika s karotkovým pyré

5. 8. 2020 Chrbátik z mladého králika s karotkovým pyré Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Chrbátik z mladého králika s karotkovým pyré
Steak z hov. sviečkovej s karamelizovaným cesnakom

4. 8. 2020 Steak z hov. sviečkovej s karamelizovaným cesnakom Sekcia: Spolupráca s profesionálmi

Steak z hov. sviečkovej s karamelizovaným cesnakom
Platobné metódy
ARSY line - tvorba webových stránok a eshopov