Nôž dezertný sa najčastejšie používa pri stolovaní a následnej konzumácii potravy, ako pomocný nástroj na delenie jedla zvyčajne pri konzumácii predjedla. Skladá sa z rukoväte a čepele. Môže byť vyrobený ako monoblok - jeden kus z materiálu pod označením 13/0, prípadne vyrobený z dvoch častí kde rukoväť je vyrobená zvyčajne z materiálu 18/10 a čepeľ z materiálu 13/0. Čepeľ noža je kalená a následne zúbkovaná aby dokázala zabezpečiť svoju reznú funkciu. Vzhľadom na všeobecne menšie rozmery oproti Nožu stolovému, je možné ho použiť aj pre deti. Celková dĺžka noža je 185 mm.
Model príborov Ariane je najušľachtilejšou klasikou sortimentu. Decentné, zručnosť evokujúce dekoratívne línie tohto príboru sa vyznačujú elegantnou štruktúrou povrchu. Príborový model Ariane spája modernosť s históriou.
Starostlivosť o príbor
Aby si príbory zachovali svoj pôvodný vzhľad, dodržiavajte nasledovné zásady aj v prípade ak používate umývačku riadu :
- po použití príbory opláchnite, aby ste z nich odstránili zvyšky jedla, aj keď ich plánujete umyť až neskôr,
- príbory vkladajte v umývačke riadu do určeného košíka ostrím noža smerom nahor, náberkou ostatných dielov tiež smerom nahor,
- príbor musí byť pri umývaní v umývačke riadu vždy vo zvislej polohe, aby zvyšky vody po opláchnutí dokázali stiecť,
- zvoľte kratší cyklus umývania, prípadne príbory po ukončení cyklu osušte ručne, zabránite tak hrdzavým škvrnkám, ktoré vznikajú zo zbytkov jedla alebo umývacieho prostriedku,
- keď príbory ostanú príliš dlho v horúcom a vlhkom prostredí umývačky riadu, môže taktiež dôjsť k ich korodovaniu.
Majte na pamäti, že predpokladom toho, aby príbor nekorodoval je to, že mu umožníte na povrchu vytvoriť tzv. „pasivačnú vrstvu“. Toto zabezpečíte dodržaním vyššie uvedených zásad a budete sa dlhodobo tešiť z pekného príboru.
Povlakovanie príborov
Túžite po zlatom príbore alebo vás láka dizajnová čierna, či medená? Skúste povlakovanie príborov. V Berndorf Sandrik realizujeme povlakovanie príborov modernou metódov PVD. Prečítajte si viac tu >>