Nôž dezertný sa najčastejšie používa pri stolovaní a následnej konzumácii potravy ako pomocný nástroj na delenie jedla. Individuálne je možné ho použiť aj pri varení. Skladá sa z rukoväte a čepele. Materiál pod označením 13/0, z ktorého je nôž vyrobený je plne recyklovateľný a vhodný pre styk s potravinami. Čepeľ noža je kalená a následne zúbkovaná, aby dokázala zabezpečiť svoju reznú funkciu. Vzhľadom na všeobecne menšie rozmery oproti Nožu stolovému, je možné ho použiť aj pre deti. Celková dĺžka 210 mm.
Starostlivosť o príbor
Aby si príbory zachovali svoj pôvodný vzhľad, dodržiavajte nasledovné zásady aj v prípade ak používate umývačku riadu :
- po použití príbory opláchnite, aby ste z nich odstránili zvyšky jedla, aj keď ich plánujete umyť až neskôr,
- príbory vkladajte v umývačke riadu do určeného košíka ostrím noža smerom nahor, náberkou ostatných dielov tiež smerom nahor,
- príbor musí byť pri umývaní v umývačke riadu vždy vo zvislej polohe, aby zvyšky vody po opláchnutí dokázali stiecť,
- zvoľte kratší cyklus umývania, prípadne príbory po ukončení cyklu osušte ručne, zabránite tak hrdzavým škvrnkám, ktoré vznikajú zo zbytkov jedla alebo umývacieho prostriedku,
- keď príbory ostanú príliš dlho v horúcom a vlhkom prostredí umývačky riadu, môže taktiež dôjsť k ich korodovaniu.
Majte na pamäti, že predpokladom toho, aby príbor nekorodoval je to, že mu umožníte na povrchu vytvoriť tzv. „pasivačnú vrstvu“. Toto zabezpečíte dodržaním vyššie uvedených zásad a budete sa dlhodobo tešiť z pekného príboru.
Kvalitný príbor
Aby si príbory zachovali svoj pôvodný vzhľad, je potrebné sa o ne trochu postarať. Po použití príbory opláchnite, aby ste z nich odstránili zvyšky jedla, aj keď ich plánujete umyť až neskôr. Ak používate umývačku riadu, zvoľte kratší cyklus a príbory osušte ručne. Zabránite tak hrdzavým škvrnkám, ktoré vznikajú zo zbytkov jedla, alebo keď príbory ostanú príliš dlho v horúcom a vlhkom prostredí umývačky.