Nôž je kľúčový nástroj kuchyne. Predĺžená ruka kuchára. Kúpa kvalitného noža je investícia. Investícia do seba – do svojho času a do vlastnej bezpečnosti. Dobrý nôž v kuchyni premení varenie na pôžitok a radosť z prípravy jedál.
Ako pri každej investícií, kúpou sa všetko len začína. Aj kvalitný nôž si vyžaduje starostlivosť a správne zaobchádzanie. Predĺžite si tak radosť a spokojnosť s výrobkom.
Zopár jednoduchých tipov na správnu starostlivosť o kuchynské nože sme stručne zhrnuli v tomto blogu.
Brúsiť, brúsiť a brúsiť
Udržiavajte nôž vždy pripravený na použitie s ostrou čepeľou. V ideálnom prípade brúste nôž pred a po každom použití. Nože si môžete brúsiť v domácnosti pomocou ocieľky, brúsky na nože alebo brúsneho kameňa.
S ocieľkou sa pracuje v celku jednoducho. Nôž treba brúsiť pod uhlom 20° k ploche ocieľky. Brúsny kameň má každú stranu s inou zrnitosťou. Hrubá na predbrus a jemná na hladké dokončenie. Brúsky na nože a keramické brúsky sú určené na brúsenie oceľových nožov. Naostria rovné, vlnkovité ostrie i jemné ozubenie.
Používajte dosky na krájanie
Kuchynská linka, porcelánový tanier, plech na pečenie, pôvodný obal výrobku a tak ďalej, to sú všetko nepriatelia pre čepeľ nožov. Čepeľ výrazne otupujú. Navyše si poškodzujete povrch kuchynskej linky, ktorá sa nevymieňa jednoducho. Zárezy od noža na povrchoch kuchynskej linky, či iného kuchynského riadu sú ideálnym miestom pre množenie baktérií.
Vždy používajte dosky na krájanie. Uprednostňujte drevené dosky na krájanie. Drevo ako prírodný materiál je milostivejší k čepeli.
Každý nôž má iný účel
Každý nôž má v kuchyni svoje nezastupiteľné miesto. Používanie správneho noža na správny účel zjednodušuje krájanie. Je to však aj otázka bezpečnosti. Pokiaľ používate nože správne, môžete zamedziť zraneniam a čas v kuchyni si užiť oveľa kvalitnejšie.
Jednoduchý prehľad kuchynských nožov:
Nie, nože naozaj nepatria do umývačky riadu
Ručné umývanie nožov je najlepšie. Teplo, vlhkosť a sušiaci cyklus umývačky znehodnocujú rukoväť. Pohyby a vibrácie môžu čepeľ nasmerovať do iných predmetov, a spôsobiť jej otupenie. Po umytí nôž osušte a uložte na správne miesto.
Aj správne skladovanie ovplyvňuje životnosť noža
Ak uschovávate nože v šuflíku, uložte ich čepeľou nahor.
Pokiaľ máte radšej stojany, zvoľte drevenýstojan. Prírodné materiály sú šetrnejšie k čepeli. Uistite sa, že nože sú dôkladne vysušené pred vložením do stojana. Stojan nenechávajte blízko umývadla. Prípadné vlhké prostredie v stojane je živnou pôdou pre vznik baktérií.
Veľkej obľube sa v posledných rokoch teší magnetická lišta. Je preferovanou voľbou aj šéfkuchárov. Dbajte však na to, aby sa na nej nože neprekrižovali.
Kvalitný nôž si neničte na mrazených potravinách
Mrazené potraviny otupujú čepeľ najrýchlejšie. Ak už musíte krájať mrazené potraviny, zvoľte lacnejší nôž.
Slovo na záver
Správny výber a správna starostlivosť vedie k predĺženiu životnosti a k spokojnosti s kuchynským nožom – vašou predĺženou rukou v kuchyni. V ponuke Berndorf nájdete kvalitné kuchynské nože, s ktorými pripravujú jedlá aj špičkoví šéfkuchári v gastro prevádzkach. Prezrite si našu ponuku kuchynských nožov tu.