Dôležité informácie k doručeniu objednávok
Dôležité informácie k doručeniu objednávok

Vážení zákazníci,
objednávky prijaté po 17. 12. už nezaručujeme doručiť do Vianoc, a to z dôvodu zvýšenej vyťaženosti kuriérskych služieb.
Zároveň Vás informujeme, že objednávky prijaté po 22. 12. budú balené a expedované postupne až po 05. 01.
Ďakujeme za pochopenie a prajeme Vám príjemné sviatky.

Doprava zdarma pri objednávke nad 100 € v rámci Slovenska!

  • Blog
  • Produkty
  • Služby
  • O spoločnosti
  • Inšpirácie
  • Kontakt
Kulturastolovania.sk B2B zóna
    • Prihlásenie
    • Registrácia
0
    • SK
    • EN
Berndorf Sandrik s.r.o.
Kulturastolovania.sk

Hľadáme relevantné výsledky.

  • Žiadny výsledok nezodpovedá Vami napísanému výrazu.

  • Príbory
  • Kuchynské nože
  • Hrnce
  • Panvice
  • Kuchynské doplnky
  • Príbory
    • Sady príborov
    • Línie príborov
    • Strieborné príbory
    • Doplnkové príbory
    • Detský príbor
  • Kuchynské nože
    • Šéfkuchárske nože
    • Mäsiarske nože
    • Damaškové nože
    • Nože Santoku
    • Nože na chlieb a pečivo
    • Nože na steak
    • Nože na ovocie a zeleninu
    • Sekáčiky
    • Raňajkové nože
    • Sady nožov
    • Dosky na krájanie
    • Stojany, držiaky a púzdra na nože
    • Brúsky a ocieľky na nože
    • Kuchynské nožnice
    • Nože podľa výrobcov
  • Hrnce
    • Hrnce s pokrievkou
    • Hrnce bez pokrievky
    • Tlakové hrnce
    • Liatinové hrnce APS
    • Pokrievky a paráky
    • Hrnce na servírovanie pokrmov
  • Panvice
    • Nepriľnavé Black Line
    • Panvice PUJADAS
    • Titánové AMT
    • Nerezové panvice
    • Hliníkové
  • Taniere a porcelán
    • DETSKÝ PORCELÁN
    • PORCELÁN BONNA
    • PORCELÁN Güral
    • PORCELÁN Seltman Weiden
    • PORCELÁN HOLST
    • PORCELÁN Berndorf
  • Poháre a sklo
    • Poháre na vodu
    • Poháre na víno
    • Karafy a džbány
    • Poháre na stopke
    • Poháre na WHISKY
    • Karafy a džbány
    • Plastové poháre
    • RCR poháre
    • Stölzle poháre
    • RONA poháre
    • PASABAHCE poháre
  • Gril a grilovanie
    • Modely BGE
    • Príslušenstvo k grilu
  • Kuchynské doplnky
    • Mlynčeky
    • Naberačky a kliešte
    • Solničky, koreničky a dochucovadlá
    • Lieviky
    • Odšťavovače, lisy, odmerky
    • Varešky a obracačky
    • Obaly a dózy na potraviny
    • Plechy na pečenie, Pekáče
    • Slamky, metličky a ostatné
    • Strúhadlá, sitká, cedidlá a škrabky
    • Kanvice a termosky
    • Víno a šampanské
  • Doplnky k stolovaniu
    • Prestieranie
    • Svietniky a vázy
    • Striebro
    • Darčeky
  • Catering, bar a bufet
    • BAR
    • ECO BURNER
    • Termosy a Várnice
    • Chafing, chladič
    • Podnosy, misy a košíky
  • APS
    • APS Dávkovače
    • APS Chafing Dish
    • APS Košíky a misky
    • APS Etažérky a podnosy
    • APS Šálky a podšálky
    • APS Bar a stolovanie
    • APS Kanvice, chladiče, termosky
    • APS Mlynčeky
    • APS Plastové poháre
    • APS Liatinové hrnce
    • APS Odmerky a lieviky
    • APS Pomocníci do kuchyne
  • DETI
    • Detský príbor
    • Detský porcelán
    • Striebro pre deti
  • AKCIE
  • NOVINKY
  • Blog
  • Produkty
  • Služby
  • O spoločnosti
  • Inšpirácie
  • Kontakt
  • SK
  • EN
  • Prihlásenie
  • Registrácia
  • Úvod
  • Blog
  • Keď sa povie steak...
steak

Keď sa povie steak...

Steak je považovaný za jedno z majstrovských diel pri príprave mäsa. Ako pripraviť hovädzí steak, ktorý bude lahodne chutiť doma? Pozreli sme sa na to z viacerých perspektív, ktoré môžu byť pri príprave steaku dôležité.

Aké mäso je na steak najlepšie?

To, ktoré mäso na steak je najlepšie sa nedá povedať univerzálne. Veľa závisí od osobných preferencií. Toto sú najobľúbenejšie časti, ktoré sú vo všeobecnosti považované za najjemnejšie a najchutnejšie.

Rib eye steak - pochádza z vysokej roštenky
Filet mignon - stredná časť hovädzej sviečkovice, ide o najdrahší a najjemnejší kus hovädzieho mäsa
T-bone steak – kosť v tvare písmena T spája sviečkovicu s roštenkou

Pokiaľ máte záujem o naozaj dobrý steak, dajte si záležať na výbere mäsa. Kupujte mäso z overených, kvalitných zdrojov. Najchutnejšie mäso býva z mladých býkov, ktorí sa pásli na zelených pastvinách. Pamätajte, že z nekvalitného mäsa, dobrý steak neurobíte.

Použité produkty: Nôž univerzálny 20cm HQ Calibre

Ako mäso nakrájať?

Plátok na steak býva hrubý od 2,5 do 3,8 cm. Mäso je potrebné krájať kolmo na jeho vlákna. Na krájanie steaku voľte dobrý ostrý nôž, ktorým ľahko prerežete mäso.  Mäso na steak sa nenaklepáva.

Akú panvicu na prípravu zvoliť?

Panvice s ťažkým titánovým dnom alebo liatinové panvice bývajú preferovanou voľbou šéfkuchárov pri príprave steaku. Dôležité je, aby teplo bolo na dne distribuované rovnomerne. Grilovanie je tiež veľmi obľúbené pre prípravu steaku. Zelené vajíčko Big Green Egg je ako stvorené na prípravu chutných steakov.

Použité produkty: Big Green Egg Gril Large

Používať pri príprave steaku olej?

Odporúča sa použiť olej s vysokým bodom prepálenia, ktorý má neutrálnu chuť, napríklad repkový či slnečnicový olej. Lepšie je olejom potrieť steak ako panvicu. Zamedzíte tak pripaľovaniu a prichytávaniu mäsa o panvicu.

Ako pripravovať steak?

Steak nedávajte na panvicu ihneď po vybratí z chladničky. Mäso na steak vyberte z chladničky o čosi skôr, aby dosiahlo izbovú teplotu. Steak potrite olejom, prípadne olejom s korením a bylinkami. Mäso na steak nikdy nesolíme pred prípravou. Steak sa solí až na záver a to z toho dôvodu, aby ostal šťavnatý. Mäso opekáme sprudka na plne rozohriatej suchej panvici. Steak sa počas pečenia otáča len jeden krát. Do steaku počas pečenia nepicháme ostrými predmetmi, vidličkou či nožom. Steak obraciame pomocou obracačky alebo pomocou kliešťov. Po prepečení mäso prikryte alobalom na cca 5 minút.

Ako dlho pripravovať steak?

Čas môže byť rozdielny v prípade rôznej hrúbky mäsa a spôsobu prípravy (panvica vs. gril). Približné časy prípravy, podľa stupňa prepečenia nájdete nižšie:

Rare (opečený zvonku, vnútri krvavý): 3 – 4 min
Medium-rare (stredne prepečený viac krvavý): 4 – 5 min
Medium (stredne prepečený, vo vnútri nie je krvavý, ale mäso je ružové): 5 – 6 min
Medium-well (stredne prepečený viac well done): 6 – 7 min
Well done (úplne prepečený, steak je po prekrojení hnedej farby): 8+ min

Ktorá krajina je najznámejšia, čo sa týka prípravy steakov?

Za krajinu, ktorú možno nazvať synonymom pre steak je určite Argentína. Argentína je tiež známa steakami vysokej kvality, vďaka hovädziemu dobytku pasúcemu sa na zelených pasienkoch a chutných rib eye steakoch.

Ako najlepšie servírovať steak a aká príloha sa k nemu hodí najviac?

Steak servírujte na ohriatych tanieroch. Po servírovaní ešte chvíľku počkajte, kým začnete steak krájať. Na vrch steaku môžete dať plátok bylinkového masla. Výborné je podávanie rôznych omáčok k steaku, pričom najobľúbenejšia býva omáčka zo zeleného korenia a dubáková omáčka.

K steaku neexistuje predpísaná príloha. Prílohu si môžete vybrať podľa vlastnej fantázie. Ako prílohu môžete k steaku podávať opekané zemiaky, anglickú či grilovanú zeleninu.

Pamätajte, že steak je poriadny kus mäsa a na jeho krájanie potrebujete dobrý ostrý nôž, ktorý vám uľahčí jeho konzumáciu a s ktorým ľahko prerežete mäso. Novinkou v Berndorf Sandrik je, že k vašej jestvujúcej súprave vieme pri splnení minimálneho počtu vyrobiť steakový príbor, vidličku aj nôž.

Nezabudnite, že k steaku sa výborne hodí aj pohár červeného vína.

Keď sa povie steak...
Online predajné dni 2025 – nakupujte pohodlne z domu

28. 8. 2025 Online predajné dni 2025 – nakupujte pohodlne z domu

Predajné dni 2025 sú jedinečnou príležitosťou, ako si zaobstarať kvalitné produkty do domácnosti či reštaurácie za výnimočné ceny. Tento rok už aj v Bratislave – tešíme sa na vás!
Zistiť viac
Predajné dni 2025 – po prvýkrát aj v Bratislave! Predajné dni 2025 – po prvýkrát aj v Bratislave!

28. 8. 2025 Predajné dni 2025 – po prvýkrát aj v Bratislave!

Nová predajňa Berndorf Sandrik v Bratislave Nová predajňa Berndorf Sandrik v Bratislave

30. 6. 2025 Nová predajňa Berndorf Sandrik v Bratislave

Ostrý darček ku každej objednávke nad 80 € – získaš nôž Santoku zadarmo! Ostrý darček ku každej objednávke nad 80 € – získaš nôž Santoku zadarmo!

4. 6. 2025 Ostrý darček ku každej objednávke nad 80 € – získaš nôž Santoku zadarmo!

Štatút súťaže o detský príbor Štatút súťaže o detský príbor

24. 5. 2025 Štatút súťaže o detský príbor

Štatút súťaže o panvicu na lievance Štatút súťaže o panvicu na lievance

7. 5. 2025 Štatút súťaže o panvicu na lievance

Štatút súťaže o príbor CARAT Štatút súťaže o príbor CARAT

7. 3. 2025 Štatút súťaže o príbor CARAT

Prečo ste verní hrncom Berndorf? Prečo ste verní hrncom Berndorf?

19. 9. 2024 Prečo ste verní hrncom Berndorf?

tajomstva dobreho hamburgeru tajomstva dobreho hamburgeru

4. 8. 2024 Tajomstvá dobrého hamburgeru

Pozvánka na výstavu SPOLU Pozvánka na výstavu SPOLU

22. 7. 2024 Pozvánka na výstavu SPOLU

svadba v lete svadba v lete

10. 7. 2024 5 tipov na svadbu v lete: Na čo myslieť, aby všetko bolo dokonalé

Grilovanie: Umenie moderného kulinárstva s tými najlepšími pomocníkmi Grilovanie: Umenie moderného kulinárstva s tými najlepšími pomocníkmi

13. 6. 2024 Grilovanie: Umenie moderného kulinárstva s tými najlepšími pomocníkmi

svadobne dary berndorf svadobne dary berndorf

17. 5. 2024 Svadobné dary plné lásky

Nadčasová elegancia a všestranné využitie: Panvice Berndorf Nadčasová elegancia a všestranné využitie: Panvice Berndorf

8. 4. 2024 Nadčasová elegancia a všestranné využitie: Panvice Berndorf

Medvedí cesnak a iné zelené polievky Medvedí cesnak a iné zelené polievky

12. 3. 2024 Medvedí cesnak a iné zelené polievky

Inovatívna výroba príborov pomocou 3D tlače, dáva priestor fantázii Inovatívna výroba príborov pomocou 3D tlače, dáva priestor fantázii

16. 2. 2024 Inovatívna výroba príborov pomocou 3D tlače, dáva priestor fantázii

Ako rozpoznáte kvalitný porcelán Ako rozpoznáte kvalitný porcelán

29. 1. 2024 Ako rozpoznáte kvalitný porcelán

vianocne darceky vianocne darceky

11. 12. 2023 Darujte radosť, ktorá pretrváva

Strieborne pribory Berndorf Sandrik Strieborne pribory Berndorf Sandrik

10. 11. 2023 História strieborných príborov Berndorf

recepty z cervenej kapusty recepty z cervenej kapusty

6. 11. 2023 Recepty z červenej kapusty

Kontaktujte nás

Berndorf Sandrik s.r.o.

Bystrická 1571
966 81 Žarnovica

Slovenská Republika

Telefón
+421 456844328

Fax
+421 45 6844 312

E-mail
berndorf@berndorf.sk

Odoslaním formulára súhlasíte so zásadami ochrany osobných údajov.

Berndorf Sandrik s.r.o.
  • Ochrana osobných údajov
  • Platba / Doprava
  • Reklamačný poriadok
  • Všeobecné obchodné podmienky
Platobné metódy
ARSY line - tvorba webových stránok a eshopov
Upozornenie
Tovar bol úspešne pridaný do košíka

V košíku máte tovar v celkovej hodnote 0.00 € s DPH

Doprava zdarma pri objednávke nad 100 € v rámci Slovenska!

Zobraziť košík